FLAŞ HABER

Trabzonspor ateşle oynuyor

08 Ağustos 2015 Cumartesi 19:45

Alper Öcal yazdı

Trabzonspor ateşle oynuyor
UEFA bundan 4 yıl önce, 2011-12 sezonundan itibaren Finansal Fair Play (FFP) kurallarını yürürlüğe almış, 2013-2014 sezonundan itibaren de lisanslama sistemine başlamıştı. Pek çok detayı olmakla birlikte FFP’nin kritik unsurları şöyle:

Kulüplerin gelirinden fazla harcama yapmaması.
Kulüplerin hiçbir futbolcu, kulüp ya da yasal otoriteye vadesi geçmiş borcunun  bulunmaması.
Futbolculara ödeyeceği maaş ve primlerin gelirlere oranının tercihen % 70’i geçmemesi. 
Yıllık gelir-gider tahmininde başa baş noktasını tutturması ve 5 milyon €’luk kabul edilebilir sapma içinde kalınması. 
Negatif öz sermayeye düşülmemesi.

Aksi takdirde UEFA kulüplerden ek bilgi isteyip takip sürecine geçebiliyor ve duruma göre yaptırımda bulunuyor. 

Türk takımları bu kuralın devrede olduğu 2 yıldır yukarıda belirtilen bu temel şartları sağlayamadığından ötürü istisnasız ceza yedi. 

Trabzonspor da bu kulüplerden biri ancak KAP’a açıklanan son tablolara bakıldığında Karadeniz ekibinin finansal durumu daha da kötüye gidiyor ve adeta ateşle oynuyor.

16 Mayıs 2014 tarihinde UEFA ile yapılan anlaşma kapsamında, Trabzonspor 2014-15 sezonu boyunca çalışanlara sağlanan faydalara ilişkin giderleri (futbolcu ve teknik kadroya sağlanan toplam maaş ve maç başı, prim vb. faydalar ) arttırmayacağını ve başa baş açık sınırını kabul edilebilir yasal sapma olan 5 milyon € seviyesine çekeceğini taahhüt ederek, aynı sezonki UEFA gelirlerinden 200 bin €’nun da ceza olarak mahsup edilmesini kabul etmişti.

Trabzonspor bu hafta arasında KAP’a bildirdiği mali tablolara göre futbolcularına bir önceki yıla göre vergi ve stopajlar dahil 139.045.853 TL maaş ve prim ödemesi yaptı. Diğer personel de eklenince tutar 144 milyona çıkıyor. Geçen seneye göre 43 milyon liralık bir artış var. KAP’a finansal tablolarını yollayan Beşiktaş da kadrosuna benzer tutarda bir harcama yapıyor ancak Trabzonspor’dan yaklaşık 100 milyon TL daha fazla geliri olduğu görülüyor.

Trabzonspor kadrosunun geçen yıl % 95 olan maaşların gelire oranı bu yıl % 140 seviyesine çıkmış durumda. Oysa 2014 mali tablolarında vergi ve stopaj hariç futbolcu giderlerini 89 milyondan 80 milyon TL’ye inmesinin hedeflendiği beyan edilmişti. Son bildirimde ise 2015-2016 sezonu için yine vergi ve stopaj hariç futbolcu, teknik kadro ücret ve giderlerinin 105 milyon TL’den 100 milyona ineceği vaadi var ama vaad olarak kalacak gibi görünüyor. Zira Waris dışında elden çıkarılan kayda değer bir futbolcu olmamasına rağmen transferler devam ediyor. 

Futbol faaliyetleri üzerinden 99.4 milyon TL gelir elde eden bir kulübün, bunun yaklaşık % 20’sini Onur Kıvrak, Cardozo ve Mbia’ya garanti ücret olarak ödemesinin izahı yok. Böyle yönetilen Avrupa çapında başka bir kulüp örneği bulmak imkânsıza yakın.


Trabzonspor seneye maaşların gelire oranında galiba % 140 olan % 200 seviyelerine çıkmayı ve UEFA’dan okkalı bir cezai yaptırım görmeyi planlıyor.

Öte yandan Trabzonspor’un aynı süre zarfında özkaynaklar negatif 56.345.978 TL olurken, ürettiği toplam gelirin geçen seneye göre 2.7 milyon TL düşerek 104.238.738 TL ve net zararının da 51 milyon liradan 104 milyon TL’ye çıkarak gelirle başa baş noktasına geldiği görülüyor. 

Trabzonspor bu gideri denklemek için hâlihazırda 104 milyon TL futbol faaliyetlerinden üreteceği gelirde de 50 milyon TL’lik bir artış öngörüyordu. Ana plan da geçen sene 18 milyon TL olan, son 32’ye kalınan UEFA Avrupa Ligi gelirlerini bu yıl 35 milyona çıkarmaktı. Kaba bir hesapla Trabzonspor’un bu kupada çeyrek final hedeflediğini söylemek mümkün ama değil çeyrek final, grup aşamaları görülemeden 3. öneleme turunda kupaya veda edildi ve 35 milyon TL beklenirken 400 bin €, yaklaşık 1,2 milyon TL tutarında dayanışma payıyla yetinildi. Keza geçen dönem 5,8 milyon TL olan Spor Toto isim hakkı gelirlerinin, önelemeler sebebiyle UEFA’da oynanacak maç sayısının artacağı düşünülerek 3.2 milyon TL artarak 9 milyona çıkacağı hesaplanmıştı ama geçen sene 10 maç oynayan bordo mavililer bu sene 4 maçta kaldı. Değil artış, kayıp gerçekleşmesi muhtemel.

Yorum Gönder