FLAŞ HABER

Milli sporcudan yeni rekor!

20 Temmuz 2014 Pazar 13:51

Milli sporcudan yeni rekor! Milli sporcu Derya Can, Antalya'nın Kaş ilçesinde "değişken ağırlık ip destekli paletsiz dalış" alanında 90,2 metre derinliğe inerek kendisine ait 71 metrelik dünya rekorunu kırdı.

Milli sporcudan yeni rekor!
 Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Sporları Kulübü (SAS) üyesi olan milli sporcu Derya Can, Kaş'ın İnceboğaz açıklarında rekor denemesini yapacağı koya sabahın erken saatlerinde gelerek, dalış öncesi ısınma ve esneme hareketleri yaptı. Derya Can'ı, eşi Tayfun Göçen ve oğlu Poyraz yalnız bırakmadı.

Dünya Sualtı Federasyonu hakemlerinden Rus İgor Orel, Hırvat Neven Lukas ve Sualtı Sporları Federasyonu Serbest Dalış Teknik Kurul Başkanı Levent Ucuzal gözetiminde dalışını gerçekleştiren Can'a, sponsoru Arnica firması Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Akın ile bağlı olduğu ODTÜ SAS'dan 25 kişilik ekip de eşlik etti.

Üçüncü kez dünya rekoru deneyen Can, 90,2 metreyi 2 dakika 29 saniyede tamamladı. Can, yüzeye çıkışında teknede kendisini bekleyenlerce alkışlandı. Zaferini, antrenörü Levent Ucuzal ve yanındakilerle denizde Türk bayrağı açarak kutlayan Can, mayıs ayında hayatını kaybeden ODTÜ SAS kurucularından Gökhan Türe'nin fotoğrafını da gösterdi.

"Performans açısından çok üstte bir yerdeyim"

Rekor denemesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Can, çok mutlu olduğunu belirterek, "Çok çalıştım, kendi rekorumu kırdım. Geçen sene 71 metreye dalmıştım. Bu sene 19 metre geliştirdim, 90 metreye daldım. Aslında normalde rekorlar birer ikişer kırılır ama ben geçen sene 10 metre farkla kırmıştım, bu sene de kendi rekorumu 19 metre farkla kırdım" diye konuştu. 

Bu yıl derinliğe adapte olduğunu ve daha önceki yıllarda derinlik antrenmanı yapmadığı için geçen yıl daha zor adapte olduğunu aktaran Can, "Bu sene bir aylık bir çalışmayla kendi rekorumu 19 metreyle geliştirdim. Performans açısından çok üstte bir yerdeyim. Zaten hazırdım. Bir sporcunun herhalde en üst seviyesi bu; dünya rekoru kırmak. Çalışmalarının emeğinin karşılığını almak bu olsa gerek. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

"Soma şehitleri ve Filistin'de ölen çocukları unutmadım"

Can, "Neden Kaş'ı tercih ettiniz?" sorusuna, "Kaş dünyanın en güzide yerlerinden biri. Denizin temizliği açısından, su altı canlılığı açısından ve dalış turizmi açısından çok iyi bir yer. Çünkü akıntı yok, görüş de çok iyi" cevabını verdi. 

Bütün dalıcıların genelde Kaş'ı tercih ettiğini dile getiren Can, "Rekorumu su altına gönül vermiş ve kulübüm olan ODTÜ SAS'ın kurucularından Gökhan Türe'ye ithafen yaptık. Ayrıca Soma şehitlerini ve Filistin'de ölen çocukları da unutmadığımı belirtmek istiyorum" dedi.

Engelli dalgıçtan da rekor

Öte yandan, Derya Can'ın rekor olarak tescil edilen dalışının ardından yine ODTÜ SAS üyesi olan engelli sporcu Cem Esmeray da 22 metrelik bir dalış gerçekleştirdi. Esmeray'ın bu dalışı, dünyada ilk kez "bedensel engelli tüpsüz dalış" olarak tescillendi.

Gazetecilere açıklama yapan Esmeray, gayet mutlu ve huzurlu olduğunu söyleyerek, "Dünyada böyle bir rekor kaydı yoktu. 10 Temmuz itibarıyla ilk dünyada tespit edilen resmi bedensel engelli olarak dalış yapan sporcu zaten bendim. 18 metreye indik. Burada da 22 metreyle artık uluslararası federasyon tarafından tescili yapılacak" diye konuştu.

Cem Esmeray, engelli arkadaşları için dünyada artık yeni bir spor branş dalı olduğunu ve bugün itibarıyla engellilerin de bundan sonra ekstrem sporlarda var olabileceğini gösterdiğini sözlerine ekledi.

Yorum Gönder