FLAŞ HABER

Savaştan kaçtı, tarih yazdı

31 Ağustos 2015 Pazartesi 14:52

Savaştan kaçtı, tarih yazdı.. Türk spor tarihine geçen Ukrayna asıllı milli yüzücü Viktoria Zeynep Güneş, ülkesindeki iç savaştan kaçarak geldiğe Türkiye'de tarih yazıyor.

Savaştan kaçtı, tarih yazdı
Singapur'da düzenlenen Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası'nda 50, 100 ve  200 metre kurbağalama ile 200 metre karışıkta altın madalyaya uzanan Viktoria Zeynep'in ilginç hayat hikayesi bulunuyor.
 
Asıl adı Viktoria Solntseva olan 1998 doğumlu şampiyon yüzücü,  Ukrayna'nın doğusunda çıkan savaştan dolayı büyük sıkıntılar yaşadı. Ülkesi adına  2013 Dünya Gençler Şampiyonası'nda kurbağalamada 200 metrede altın, 50 metrede  gümüş, 100 metrede ise bronz madalya alarak 15 yaşında dünyaya adını duyuran  Viktoria Zeynep, geçen yıl ülkesinden ayrılarak Türkiye'ye geldi.
 
İç savaş çıktığı sırada Ukrayna'nın doğusunda Rusya sınırındaki  Poltova'da kalan genç sporcu ve ailesi, ülkelerini terk ederek Türkiye'ye geldi.  İstanbul'da yaşamaya başlayan ve antrenmanlarınıTürk Milli Takımı'yla yapan Viktoria Zeynep Güneş, kısa sürede ay-yıldızlı formayla büyük başarılara imza  attı.
 
 TERCİHİ TÜRKİYE OLDU
 
Viktoria Zeynep, birçok ülkeden teklif almasına rağmen ailesiyle  Türkiye Yüzme Federasyonu'na "Evet" dedi.
 
Ukrayna Milli Takımı'yla 15 yaşında 2013 Dünya Gençler Şampiyonası'nda  gösterdiği başarıyla yüzme dünyasının dikkatini çeken Viktoria'nın ülkesinden  ayrılmasından sonra birçok teklif geldi.
 
 Başta Rusya, Mısır ve İsveç gibi ülkelerden teklif alan şampiyon  yüzücü, ailesiyle hiç düşünmeden diğer seçenekleri geri çevirerek Türkiye adına  yarışmayı kabul etti.
 
 Türkiye Yüzme Federasyonu, uzun süren çalışmalar sonunda, Türk spor  tarihine geçecek Viktoria Zeynep Güneş'i Mart 2014'te İstanbul'a getirerek  ay-yıldızlı formayı giydirmeyi başardı.
 
 Viktoria Solntseva, Türk vatandaşlığına geçerek Viktoria Zeynep Güneş  ismini aldı.
 
 SİNGAPUR'DA TARİH YAZDI

 
Türk Milli Takımı'yla ilk ciddi sınavını Singapur'daki Dünya Gençler  Yüzme Şampiyonası'nda veren Viktoria Zeynep Güneş, Türk yüzme tarihine daha 17  yaşında adını "altın" harflerle yazdırdı.
 
Viktoria Zeynep, daha önce gençler kategorisinde hiç madalyası olmayan  Türkiye'ye tam 4 altın madalya kazandırdı.
 
İlk altın madalyasını 50 metre kurbağalamada alan milli sporcu, yarı  finalde Türkiye rekorları kırarken, finali de 30.78'lik derecesiyle birinci  bitirerek Türkiye'ye ilk madalyayı getirdi.
 
Bu yarıştan sonra bir anda dikkatleri üzerine çeken Viktoria Zeynep,  adeta altın madalyaya doyamadı. Ay-yıldızlı sporcu 100 metre kurbağalama ve 200  metre karışıkta da altına uzanırken, 200 metre kurbağalamada çifte mutluluk  yaşattı.
 
Finalde 2.11.03'lük derecesiyle rakiplerini geride bırakarak altın  madalyaya uzanan Viktoria Zeynep, bu derecesiyle rekorların da yeni sahibi olmayı  başardı. Milli sporcu, 200 metre kurbağalamada şampiyonluk derecesiyle dünya  gençler ve şampiyona rekorunun da yeni sahibi oldu.
 
Viktoria Zeynep Güneş, ayrıca Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA)  tarafından turnuvanın en iyi kız yüzücüsü ödülüne layık görüldü.
 
CUMHURBAŞKANIN'DAN TEBRİK
 
Viktoria Zeynep'in başarıları sonrası milli yüzücüyü Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan tebrik etti.
 
Erdoğan, 4 altın madalya kazanan milli sporcunun başarısını tebrik  ederken, yüzücüye kutlama telgrafı gönderdi.

Yorum Gönder