FLAŞ HABER

Fiji tarihe geçti!

13 Ağustos 2016 Cumartesi 13:46

Fiji tarihe geçti! 322 adadan oluşan, nüfusu 1 milyonu dahi bulmayan Fiji, Rio 2016 yedili ragbi finalinde uzun yıllar sömürgesi olduğu Büyük Britanya’yı devirdi. Bu küçük ülke, tarihinin ilk olimpiyat madalyasını unutulmaz bir şekilde kazandı

Fiji tarihe geçti!
Rio’da düzenlenen 31. Yaz Olimpiyat Oyunları ile olimpiyatlara ‘merhaba’ diyen yedili ragbide altın madalya, 322 adadan oluşan, küçük Okyanusya ülkesi Fiji’nin oldu. Katıldığı 13 olimpiyatta da madalya kazanamayan Fiji, yer aldığı A Grubu’ndaki ilk 3 maçında Brezilya, Arjantin ve ABD’yi devirip 9 puanla gruptan çıktı. Neredeyse tüm dünya, 849 bin nüfuslu bu küçük ülkenin olimpiyat rüyasının madalyayla noktalanıp noktalanmayacağını tartışırken, Fiji çeyrek finalde Yeni Zelanda’yı 12-7 geçip, yarı finaldeki rakibi Japonya’yı beklemeye başladı. Bu mücadele de 20-5 Fiji’nin lehine sonuçlanırken, ülke adeta sevinçten çılgına döndü.

‘RÜYA TAKIM’ HASRETİ BİTİRDİ

60 yıllık madalya özlemi sona ermiş, finalde sonuç ne olursa olsun ülkenin ilk madalyası kazanılmıştı. Sadece rengi altın mı yoksa gümüş mü olacaktı?... Finalde rakip, ülkeyi 104 yıl sömürge halinde tutan Büyük Britanya’ydı... Rakibini adeta ezerek deviren Fiji, 43-7 kazandığı unutulmaz maçın ardından olimpiyattaki ilk madalyası olan altını boynuna taktı. Gümüş Büyük Britanya’nın olurken, Güney Afrika ise bronz aldı. 15’li ragbi yerine 7’li ragbiye yatırım yapan Fiji, Rio’ya ülkenin en iyi oyuncuları ile adeta Rüya Takım olarak gelmişti. İngiliz Ben Ryan’ın çalıştırıcılığını yaptığı takım, uzun süredir dünya çapındaki başarılarıyla adından söz ettiriyordu.

RAGBİDE ZİRVE, FUTBOLDA DİP

Unutulmaz bir başarının altına imza atıp yedili ragbide altın madalya kazanan Fiji’nin Rio’ya gelen futbol takımı ise başarılarıyla değil, yediği gollerle anılıyor. En zayıf takım konumundaki Fiji, C Grubu’nda G.Kore’ye 8-0, Meksika’ya 5-1 ve Almanya 10-0 gibi tarihi skorlarla kaybetti. 3 maçta 23 gol yiyip sadece 1 gol atabilen Fiji, puan dahi alamadan olimpiyata havlu attı.

SUVA'DA HAYAT DURDU


Büyük Britanya ile oynanan karşılaşma esnasında bu tarihi anları kaçırmak istemeyen 849 bin nüfuslu Fiji’de, tüm gözler TV ekranına kilitlendi. Ülkenin başkenti Suva’da bulunan birçok okul, dev müsabaka esnasında derslere ara verdi. Şehirdeki bir bankada ise Fiji’nin tarih yazmak üzere olduğu belirtilerek, “Fiji’nin maçı boyunca kapalıyız” ifadesi yazıldı.

ULUSAL TATİL İLAN EDİLDİ

Fiji’de ülkenin Olimpiyat Oyunları’nda ilk defa madalya kazanmasının ardından takımın ülkeye döneceği 22 Ağustos günü ulusal tatil ilan edildi. Halk, takımlarının aldığı tarihi başarıyla birlikte sokaklara dökülüp bayraklarla kutlamalar yaptı.

"ÖZEL KUTLAMALAR HAZIRLADIK"

Fiji Başbakanı Frank Bainimarama, ragbi maçları için Rio’ya gidip ülkesini canlı takip etti. Altın madalyanın halkı sevince boğduğunu belirten Bainimarama “Ülkede herkes kutlama yapıyor. Takımın dönüşü için özel kutlamalar planladık. Bugün Fijili olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

(HaberTürk)

Yorum Gönder