FLAŞ HABER

Fenerbahçe son nefeste

22 Mart 2015 Pazar 23:32

Fenerbahçe son nefeste.. Fenerbahçe - Beşiktaş: 1-0.. Spor Toto Süper Lig'in 25. haftasında oynanan dev derbide Fenerbahçe sahasında Beşiktaş'ı 1-0 yendi.

Fenerbahçe son nefeste
Spor Toto Süper Lig'in 25. haftasında oynanan dev derbide Fenerbahçe ile Beşiktaş karşı karşıya geldi. Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanan ve baştan sona gergin geçen mücadelede Fenerbahçe, Beşiktaş'ı 90+1. dakikada Moussa Sow'un attığı tek golle 1-0 mağlup etti. Bu sonucun ardından Beşiktaş 54 puanla 2. sırada kalırken, Fenerbahçe ise 53 puana yükselerek 3. sırada yer aldı.

İLK YARI

Geçen hafta Gençlerbirliği yenilgisinin ardından zirve yarışında geriye düşmemek için Beşiktaş karşısına mutlak galibiyet hedefiyle çıkan Fenerbahçe, maçtan önce sakatlık nedeniyle ilk 11'de zorunlu değişiklik yaptı. Isınırken sakatlığı nükseden Gökhan Gönül'ün yerine savunmanın sağında Mehmet Topuz ile derbi maça başlayan sarı-lacivertliler, ilk dakikalarda rakibine üstünlük kuramadı. Karşılaşmada ilk tehlikeli pozisyonunu 19. dakikada yakalayan Fenerbahçe, son dönemdeki performansıyla eleştirilen Emenike ile önemli bir gol pozisyondan yararlanamadı. Bu pozisyonun hemen ardından 20. dakikada Kuyt ile girdiği gol pozisyonunu değerlendiremeyen Fenerbahçe'de maçın 31. dakikasında taraftarın kendisini ıslıklamasına tepki gösteren Emenike, oyundan çıkmak istedi. Formasını çıkararak sahayı terk eden Nijeryalı futbolcuyu, güçlükle sakinleştirerek yeniden oyun alanına gönderen teknik heyet, sakatlık geçiren Meireles'in yerine Sow'u oyuna aldı. Maçın 40. daikkasında Mehmet Topal ile yine önemli bir gol pozisyonundan yararlanamayan sarı-lacivertliler, ilk yarıda gol atmayı başaramadı.

Hafta içinde UEFA Avrupa Ligi'nde Belçika'nın Club Brugge takımına yenilerek, Avrupa'ya veda eden Beşiktaş ise deplasmanda Fenerbahçe karşısında maça temkinli başladı. Geliştirdiği ataklarda rakip ceza alanında çoğalamayan siyah-beyazlılar, 19 ve 20. dakikalarda arka arkaya kalesinde önemli gol tehlikeleri atlattı. Rakibi karşısında ilk yarıda gol pozisyonu üretemeyen Beşiktaş, zaman zaman kalesinde tehlikeli pozisyonlar yaşasa da ilk yarıyı 0-0 berabere tamamladı. Siyah-beyazlılarda da ilk yarının son dakikasında sakatlanan kaleci Tolga Zengin'in yerine genç kaleci Günay Güvenç oyuna girdi.

19. dakikada Fenerbahçe önemli bir gol pozisyonundan yararlanamadı. Bu dakikada Alper'in ara pasında savunmada Necip Uysal'ın hatasında Emenike, bir anda kaleciyle karşı karşıya kaldı. Nijeryalı futbolcu, Tolga Zengin'i geçmeye çalışırken ceza alanı içinden kötü bir vuruşla topu üstten auta attı.

20. dakikada Caner'in pasıyla sağdan ceza alanına giren Kuyt'ın çaprazdan vuruşunda, savunmada Ersan'a çarpan meşin yuvarlak yandan kornere çıktı.

40. dakikada Emenike'nin pasıyla ceza alanı içinde sol çaprazda bir anda kaleciyle karşı karşıya kalan Mehmet Topal'ın vuruşunda, kaleci Tolga Zengin'den dönen topu savunma uzaklaştırdı.

Emenike krizi ve yaşanan sakatlıklar nedeniyle 6 dakika uzatılan maçın ilk yarısı 0-0 sona erdi.

İKİNCİ YARI

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, ilk yarıda yaşanan olayın ardından ikinci yarıya Emenike'nin yerine Webo'yu alarak başladı. Maçın başında sakatlık nedeniyle Gökhan Gönül'ün yerine Mehmet Topuz'u ilk 11'e alan ve ilk yarıda da 35. dakikada sakatlanan Meireles'in yerine Sow'u oyuna dahil eden sarı-lacivertlilerin teknik heyeti, ikinci yarının başında da Kuyt'ın sakatlanmasıyla yine zorunlu oyuncu değişikliğine gitti. Maçın 49. dakikada Kuyt'ın yerine Diego oyuna girerken, Fenerbahçe 3. oyuncu değişikliğini de yapmış oldu. İkinci yarının başında kalesinde arka arkaya tehlikeli pozisyonlar gören sarı-lacivertlilerde savunma gole izin vermedi. Bu yarıda Alper Potuk'un ceza alanı dışından şutlarıyla iki kez kaleyi yoklayan Fenerbahçe, Sow ile de bir pozisyondan yararlanamadı. Karşılaşmanın 90+1. dakikasında Sow'un ayağından golü bulan sarı-lacivertliler, derbi maçta 3 puanı almayı başardı.

Emenike krizi ve sakatlıklar nedeniyle zorunlu değişiklikler yapan rakibi karşısında ikinci yarıya daha iyi başlayan Beşiktaş, maçta ilk gol pozisyonunu 51. dakikada yakaladı. Sosa'dan önce savunmada Caner'in uzaklaştırmasıyla ilk pozisyonunda gole ulaşamayan siyah-beyazlılar, 54 ve 61. dakikalarda da rakip kalede etkili ataklar geliştirdi. Maçın son bölümünde Demba Ba ve Olcay Şahan ile yakaladığı önemli gol pozisyonlarını değerlendiremeyen Beşiktaş, uzatma dakikasında Sow'un golüne engel olamayınca Kadıköy'den puansız ayrıldı.

51. dakikada soldan ceza alanına giren Demba Ba'nın yerden ortasında altı pasta Sosa'dan önce Caner topu kornere göndererek, önemli bir tehlikeyi önledi.

54. dakikada Sosa'nın ceza alanına gönderdiği topta kalesinden çıkan Volkan Demirel, müsait durumda topu bekleyen Gökhan Töre'den önce göğsüyle meşin yuvarlağı uzaklaştırdı.

57. dakikada ceza yayı önünden Alper'in vuruşunda, top üstten auta çıktı.

61. dakikada Gökhan Töre'nin kafayla ceza alanına indirdiği topla kaleciyle karşı karşıya kalan Demba Ba'dan önce kaleci Volkan Demirel'in uzaklaştırmaya çalıştığı meşin yuvarlak, kornere çıktı.

68. dakikada soldan Caner'in ortasında ceza alanında topu alan Sow'un dönerek yakın mesafeden yaptığı vuruşta, kaleci Günay Güvenç meşin yuvarlağı kornere çeldi.

79. dakikada ceza alanı önünden Alper'in vuruşunda, top az farkla yandan auta gitti.

81. dakikada Beşiktaş, önemli bir gol pozisyonundan yararlanamadı. Oğuzhan'ın pasında Alves'in uzaklaştıramadığı topu ceza alanı içinde önünde bulan Demba Ba, kaleciyle karşı karşıya kaldı. Senegalli golcünün yerden şutunda, ileri çıkan kaleci Volkan Demirel'den dönen topa ceza alanında Oğuzhan'ın uygun durumda vurdu, ancak meşin yuvarlak üstten auta çıktı.

85. dakikada Gökhan Töre'nin soldan ortasında arka direkte müsait durumda bulunan Olcay'ın gelişine vuruşunda, top üstten auta gitti.

90+1. dakikada Webo'nun soldan pasında ceza alanı içinde topa gelişine sert ve düzgün vuran Sow, meşin yuvarlağı kalecinin solundan filelere göndererek, takımını 1-0 öne geçirdi.

Fenerbahçe, uzatma dakikasında Sow'un attığı golle karşılaşmadan 1-0 galip ayrıldı.

FENERBAHÇE: 1 - BEŞİKTAŞ: 0


Stat: Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu
Hakemler: Fırat Aydınus, Serkan Ok, Aleks Taşçıoğlu

Fenerbahçe: Volkan Demirel, Mehmet Topuz, Alves, Egemen Korkmaz, Caner Erkin, Mehmet Topal, Meireles (Dk. 35 Sow), Kuyt (Dk. 49 Diego), Emre Belözoğlu, Alper Potuk, Emenike (Dk. 46 Webo)
Teknik Direktör: İsmail Kartal

Beşiktaş:
Tolga Zengin (Dk. 45 Günay Güvenç), Serdar Kurtuluş, Necip Uysal, Ersan Adem Gülüm, Motta, Gökhan Töre, Veli Kavlak, Hutchinson, Sosa (Dk. 80 Oğuzhan Özyakup), Tolgay Arslan (Dk. 73 Olcay Şahan), Demba Ba
Teknik Direktör: Slaven Bilic

Gol: Dk. 90+1 Moussa Sow (Fenerbahçe)
Sarı Kartlar: Dk. 90+5  Diego Ribas (Fenerbahçe); Dk. 59 Veli Kavlak, Dk. 88 Ramon Motta (Beşiktaş)

DERBİ MAÇTAN NOTLAR

FENERBAHÇE


Fenerbahçe'nin Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile yaptığı derbi öncesi sakatlığı nükseden Gökhan Gönül, mücadeleye kısa bir süre kala 11 kişilik kadrodan çıkarıldı. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki mücadele öncesi takımla ısınmaya çıkan sarı-lacivertli futbolcu, sakatlığının durumunun kötü olması nedeniyle kadrodan çıkarıldı. Sarı-lacivertli ekibin teknik direktörü İsmail Kartal, Gökhan'ın yerine Mehmet Topuz'u 11'e dahil etti. Karşılaşma öncesi dağıtılan takım listelerinde de ilk 11'de Gökhan Gönül yer almıştı.

Üç değişiklik

Ligde 23. haftada Galatasaray'ı 1-0 yendikleri ve 25. haftada Gençlerbirliği'ne 2-1 kaybettikleri maçlarda aynı 11 kurgusunu sahaya süren teknik direktör İsmail Kartal, Beşiktaş derbisinde 3 değişiklikle takımını sahaya sürdü. Sow ve Diego'nun yerine, Alper Potuk ve Meireles'i kadroya dahil eden teknik direktör Kartal, karşılaşmaya kısa bir süre kala da mecburen Gökhan Gönül-Mehmet Topuz değişikliği yapmak zorunda kaldı. Fenerbahçe'nin derbi kadrosunda Selçuk Şahin, Hasan Ali Kaldırım ve Serdar Kesimal bulunmadı.

Sow 5 maç sonra yedek kaldı


Ligin 20. haftasında Gaziantepspor'u deplasmanda 5-0 yendikleri maçtan itibaren ilk 11'de forma şansı bulan Sow, 5 maç sonra yedek kaldı. Afrika Uluslar Kupası'nda mücadele ettiği Senegal Milli Takımı'ndan takımından döndükten sonra 18. haftadaki Kardemir Karabükspor ve 19. haftadaki Trabzonspor maçlarında ikinci yarılarda oyuna giren Sow, sonraki 5 maç haftasında formasını bırakmamıştı. Son iki lig maçında Diego 11'de yer aldığı için yedek kalan Meireles, 22. haftadaki Torku Konyaspor maçından sonra derbide forma şansı buldu.

Kale arkası tribünler boş


Sarı-lacivertli takımın cezası nedeniyle kale arkası tribünlere seyirci alınmadı. Galatasaray derbisindeki çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle ceza alan sarı-lacivertli kulüp, boş kalan tribünleri dev sarı-lacivert bayraklarla kapattı. Okul tarafındaki kale arkası tribünün üst bölümündeki bayrakta "Fenerbahçe Cumhuriyeti" yazısı yer aldı. Seremoni sırasında da maraton üst tribünde "Herkes Haddini Bilecek" yazılı dev bayrak açıldı. Kadıköy'de bu sezon ilk kez tribün kapatma cezası uygulanırken, maraton ve Fenerium tribünlerinin büyük bölümünün dolmasıyla karşılaşmayı 25 bini aşkın Fenerbahçeli taraftar izledi. Kulüpler arasındaki anlaşma uyarınca konuk Beşiktaş'ın taraftarları derbiyi tribünde seyredemedi.

Diğer notlar

Hak mahrumiyeti cezası bulunan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım karşılaşmayı statta izleyemedi. İki takım futbolcuları sahaya Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın "Orman, su, hava varsa hayat var" yazılı pankartını taşıyarak çıktı. Seremoniye çocuklarla çıkan iki takım futbolcularından Fenerbahçeli kaleci Volkan Demirel ve Mehmet Topal, İstiklal Marşı sırasında eşofman üstlerini kısa kol formalı çocuklara giydirdiler.

BEŞİKTAŞ

Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic, Fenerbahçe derbisinde, Club Brugge ile son oynanan UEFA Avrupa Ligi karşılaşmasının kadrosundan 4 değişiklik yaparak, takımını sahaya sürdü. Club Brugge maçında ilk 11'de sahaya çıkan Olcay Şahan, Mustafa Pektemek, Pedro Franco ve Daniel Opare'nin yerine Fenerbahçe karşısında Serdar Kurtuluş, Ersan Adem Gülüm, Atiba Hutchinson ve Jose Sosa sahada yer aldı.

Serdar Kurtuluş yetiştirildi


Kayseri Erciyesspor maçı öncesi ısınırken sakatlanan ve sağ alt arka adalesinde 1. derece yırtık tespit edilen Serdar Kurtuluş, yoğun tedavi programının ardından derbi maça yetiştirildi. Daniel Opare'nin Club Brugge maçında sakatlanması ile savunmanın sağında sıkıntı yaşayan teknik ekip, Serdar'ın dönmesiyle rahat nefes aldı.

Çift forvetten vazgeçildi

Kayseri Erciyesspor ve Club Brugge ile yapılan son iki resmi maçta takımını çift forvetle sahaya çıkaran Slaven Bilic, derbide tek forvete döndü. Mustafa Pektemek'i yedek soyunduran Bilic, forvette Demba Ba'yı tek oynattı.

Hutchinson ve Sosa takıma döndü

Siyah-beyazlılarda sakatlıkları nedeniyle son 3 resmi maçta forma giyemeyen Jose Sosa ve Atiba Hutchinson, derbide takımdaki yerlerini aldı. En son Medicana Sivasspor maçında forma giyen ikili, Kayseri Erciyesspor ve iki Club Brugge maçında oynayamamıştı.

Olcay Şahan yedek

Teknik direktör Bilic, Fenerbahçe derbisinde Olcay Şahan'ı yedek soyundurdu. Bu sezon cezası dışında ligde sadece 5. haftadaki Balıkesirspor ve 10. haftadaki Kasımpaşa maçlarında yedek soyunup, sonradan oyuna giren Olcay Şahan, ligde 15 hafta sonra derbiye de yedek başladı. Olcay'ın yerine orta alanın solunda Jose Sosa forma giydi.

Kale yine Tolga'nın

Club Brugge maçında siyah-beyazlı taraftarların protestolarına maruz kalan kaleci Tolga Zengin, Fenerbahçe karşısında da sahaya ilk 11'de çıktı. Sakatlığı bulunan Cenk Gönen kadroya alınmazken, yedek kaleci olarak Günay Güvenç görev aldı.

Savunmanın göbeğinde Ersan-Necip ikilisi

Slaven Bilic, derbide savunmanın göbeğinde Necip Uysal-Ersan Adem ikilisine şans tanıdı. Pedro Franco'yu yedek soyunduran Hırvat teknik adam, savunmanın sağında Serdar Kurtuluş, solunda ise Ramon Motta'yı oynattı. Siyah-beyazlılarda yedek kulübesinde Günay Güvenç, Olcay Şahan, Mustafa Pektemek, Oğuzhan Özyakup, Pedro Franco, Kerim Frei ve Cenk Tosun yer aldı.

Tolgay Arslan'ın ilk derbi heyecanı

Beşiktaş'ın devre arasında Almanya'nın Hamburg takımından transfer ettiği Tolgay Arslan, ilk derbi heyecanını yaşadı. Tolgay, ilk derbi maçında sahaya ilk 11'de çıktı.

Bu sezon ilk kez derbide cezalı futbolcu yok

Bu sezon yaptığı derbi maçlarda cezası nedeniyle hep bir futbolcusundan yoksun kalan Beşiktaş, Fenerbahçe karşısında bu sıkıntıyı yaşamadı. Ligin ilk yarısındaki Fenerbahçe derbisine kırmızı kart cezalısı Gökhan Töre'den yoksun çıkan siyah-beyazlılar, Galatasaray derbisinde de Atiba Hutchinson'ı kırmızı kart cezası nedeniyle oynatamamıştı.

Yorum Gönder