FLAŞ HABER

Aziz Yıldırım haklı çıktı

26 Ağustos 2015 Çarşamba 11:04

Aziz Yıldırım haklı çıktı.. Avrupa, Aziz Yıldırım'ın “Maç başı ücretleri kaldırıyoruz. Sadece başarıya göre prim verilmeli" görüşünü benimsemeye başladı... Türkiye’deki prim sistemi ile Avrupa devlerini kıyaslayınca ortaya ‘kara bir tablo’ çıkıyor.

Aziz Yıldırım haklı çıktı
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, “Maç başı ücretleri kaldırıyoruz. Sadece başarıya göre prim verilmeli. Yoksa kulüpler batacak” dedi. İngiltere, Almanya, İspanya gibi önde gelen liglerdeki anlaşmalar Aziz Başkan’ı doğruladı.
 
Geçtiğimiz günlerde Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, CNN Türk’te katıldığı programda çarpıcı açıklamalar yapmıştı. Türk futbolundaki ‘ödüllendirme’ tarzını eleştiren başkan, futbolculara primlerin maç başı olarak değil de, başarıya göre dağıtılması gerektiğini dile getirdi.
 
Fenerbahçe Başkanı Yıldırım, “Maç başı ücretleri kaldırıyoruz. Yeni gelen arkadaşların 6-7’sinde bunu yaptık. Bundan sonra da böyle yapacağız. Sadece başarıya göre prim alınmalı. Bütün kulüplere de böyle yapması için çağrıda bulunuyoruz. Yoksa batacaklar” demişti. Peki Avrupa’da durum, Türkiye’deki sistemle yurt dışı arasındaki fark ne? Buyrun birlikte göz atalım...
 
KAZANANA PRİM
 
İNGİLTERE: Premier League’de haftalık kazanç sistemi geçerli (Kadroya girsin ya da girmesin). İlk 11 ya da 18’e giren oyuncu ekstra prim alırken, takımın kazanması halinde ise bir prim daha devreye giriyor. Bazı takımlar forvetlere gol atması hâlinde ekstra bonus verirken, asist yapan futbolcu, gol yemeyen savunma ve kaleci de bu primlerden yararlanabiliyor. Ligde takım primleri yanında özel sözleşmelerle bireysel primler de kullanılıyor.
 
YENİLGİYE PARA YOK!
 
Almanya: Bundesliga’da futbolcular oynasın ya da oynamasın aylık ücret alıyorlar. Burada “Puan Primi” sistemi geçerli. Takımlar beraberlik ya da galibiyet aldıkları takdirde prim alıyorlar. Mağlubiyette ise herhangi bir kazanç yok. Almanya’da prim sistemleri takım kaptanları ve yönetimin sezon başında bir araya gelerek konuşmasıyla belirleniyor. Kulüpler çok sık olmamak kaydıyla ekstra primlerle futbolculara motivasyon sağlamaya çalışabiliyorlar.
 
BAŞARIYA ODAKLI

 
İSPANYA: La Liga’da futbolculara aylık ödeme sistemi kullanılıyor. Takımlar o hafta kazandıkları puana bağlı olarak prim alırken, sezon boyu lig ve diğer kulvarlarda elde edilecek başarılara göre prim sistemi önceden dizayn ediliyor. Galibiyet ve beraberlikte prim kazanan takımların futbolcuları, mağlubiyet hâlinde ise herhangi bir ödeme alma şansına sahip değiller... Ligde tamamen başarıya endeksli bir prim sistemi mevcut...
 
İNGİLTERE’DE OYUNCU BAŞI PRİM ORTALAMALARI
 
FA CUP: 350 bin Euro
LİG KUPASI: 20 bin Euro
ŞAMPİYONLAR LİGİ: 1 milyon Euro
PREMİER LEAGUE: 2,4 milyon Euro
 
LİGLERE GÖRE ORTALAMA GALİBİYET PRİMİ

 
İngiltere: 6 bin Euro
Almanya: 4 bin Euro
İspanya: 5 bin Euro
Türkiye (maç başı): 10-20 bin Euro
 
Barça 53 milyon Euro dağıttı
 
LA Liga, Kral Kupası ve Şampiyonlar Ligi Kupasını kazanan Barcelona, geçen sezon futbolculara 53 milyon Euro prim dağıttı. Prim dağılımı, Şampiyonlar Ligi için 25, La Liga için 20, Kral Kupası içinse 8 milyon Euro oldu.
 
Onların sistemi ‘çok özel’
 
MESSI:
Arjantinli, yıllık kazancının yanı sıra Barcelona’nın sezon boyu oynayacağı maçların yüzde 65’inde yer alması hâlinde ekstra prim kazanıyor. Barcelona, Şampiyonlar Ligi’nde gruplardan çıkınca ve kupayı kaldırınca Messi büyük meblağlar kazanıyor.
 
NEYMAR: Brezilyalı’nın Barça ile sözleşmesi de Messi gibi özel maddeler içeriyor. Neymar, sezonluk ücretinin yanı sıra Ballon d’Or Ödülleri’nde finale kalırsa, Katalan ekibinden ekstra prim alıyor. Devler Ligi ve lig performansı da primlerinde etkili oluyor.
 
CRISTIANO RONALDO: Real Madrid’in süper starı da kazanılan kupalardan, Ballon d’Or Ödülü’ne kadar ekstra primler kazanıyor. Cristiano Ronaldo, görüntü haklarının büyük çoğunluğunu da sözleşmesine özel bir maddeyle eklettirdi.
 
(Hürriyet)

Yorum Gönder