FLAŞ HABER

F.Bahçe rövanşa bıraktı: 0-0

28 Temmuz 2015 Salı 23:11

F.Bahçe rövanşa bıraktı.. Fenerbahçe - Shakhtar Donetsk: 0-0 UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Fenerbahçe sahasında Shakhtar Donetsk ile 0-0 berabere kaldı.

F.Bahçe rövanşa bıraktı: 0-0
UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Fenerbahçe sahasında Shakhtar Donetsk ile karşı karşıya geldi. Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanan mücadele 0-0 beraberlikle sona erdi. Karşılaşmanın rövanşı 5 Ağustos Çarşamba günü oynanacak.

İLK YARI


Maça taraftarının da desteğiyle istekli ve baskılı başlayan Fenerbahçe, Nani ve Diego'nun yönlendirdiği ataklarla gol pozisyonu üretmeye çalıştı. Organize rakibi karşısında Fernandao ve Sow gibi gol ayaklarını topla buluşturamayan sarı-lacivertliler, rakip kalede tehlike oluşturmakta zorlandı. Nani'nin 5. dakikadaki uzaktan şutu haricinde ilk tehlikeli atağını 35. dakikada geliştiren ev sahibi ekip, bu pozisyondan da eli boş döndü. Fenerbahçe, ilk yarının kalan bölümünde pozisyon bulmakta zorlanırken, skorda bir değişiklik olmayınca, devre arasına 0-0'lık eşitlikle gitti.

Fenerbahçe'nin ilk dakikalarda uyguladığı baskıyı yerden ayağa pas yaparak kıran Shakhtar Donetsk, savunma arkasına gönderdiği uzun toplarla rakip kalede pozisyon aradı. Müsabakanın 16. dakikasında Teixeira ile mutlak bir pozisyondan yararlanamayan Ukrayna temsilcisi, Fenerbahçe kalesine yüklenmeye devam etti. Kjaer ve Caner'in savunmada yerinde müdahaleleri ve kaleci Volkan'ın şık kurtarışları nedeniyle skoru değiştiremeyen Shakhtar Donetsk, soyunma odasına golsüz beraberlikle girdi.

5. dakikada Nani'nin ceza alanı dışı sağ çaprazdan çıkardığı sert şutta, kaleci Pyatov topu güçlükle çeldi.
16. dakikada konuk ekip Shakhtar Donetsk, Teixeira ile net bir pozisyondan yararlanamadı. Sağ bek Srna'nın savunma arkasına gönderdiği uzun topla buluşan Teixeira, uygun durumda sağdan ceza alanına girdi. Brezilyalı oyuncu, kaleci Volkan ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda topa vuruşunu yaptı, ancak meşin yuvarlak uzak direğin dibinden auta çıktı.
19. dakikada Marlos'un ceza alanı içinde sağ çaprazdan topa vuruşunda, kaleci Volkan meşin yuvarlağı kale sahasında kontrol edemedi. Son anda araya giren Kjaer, Gladkiy'den önce topa ayak koyarak meşin yuvarlağı kornere gönderdi.
24. dakikada soldan ceza alanına giren Teixeira, Gladkiy ile duvar pası yaparak kaleci Volkan ile karşı karşıya kaldı. Ancak son anda topa müdahale eden Caner, mutlak bir golü önledi.
28. dakikada organize gelişen Shakhtar Donetsk atağında sağ kanatta topla buluşan Srna, bekletmeden ortasını yaptı. Yerden penaltı noktası üzerine gelen topa Taison sert ve düzgün vurdu, ancak kaleci Volkan soluna gelen topu şık bir kurtarışla önledi.
35. dakikada Nani'nin sağdan ortasında savunma arkasına sarkan Fernandao, ön direkte topa kafa vuruşunu yaptı. Meşin yuvarlak üstten auta çıktı.
İlk yarının kalan bölümünde iki takım adına da önemli bir gol pozisyonu yaşanmadı ve devre arasına 0-0'lık eşitlikle girildi.

İKİNCİ YARI

Birazdan...

FENERBAHÇE: 0 - SHAKHTAR DONETSK: 0

Stat: Şükrü Saracoğlu
Hakemler: Manuel De Sousa, Bertino Miranda, Alvaro Mesquita (Portekiz)

Fenerbahçe:
Volkan Demirel, Hasan Ali Kaldırım, Kjaer, Alves, Caner Erkin, Mehmet Topal, Souza, Nani, Diego, Sow, Fernandao
Teknik Direktör: Vitor Pereira

Shakhtar Donetsk:
Pyatov, Srna, Ordets, Rakitskiy, Shevchuk, Stepanenko, Fred, Marlos, Teixeira, Taison, Gladkiy
Teknik Direktör: Mircea Lucescu

Sarı Kart:
Dk. 3 Bruno Alves (Fenerbahçe)

MAÇTAN NOTLAR

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımı karşısında yeni transfer Hollandalı yıldız Robin Van Persie'ye ilk 11'de görev vermedi. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmada Pereira, takımla sadece birkaç gündür çalışan ve hiç hazırlık maçı oynamayan Van Persie'yi hazır olmadığı gerekçesiyle Shakhtar Donetsk karşısında yedek başlattı. Tecrübeli teknik adam yeni transferlerden sadece Simon Kjaer, Jose Fernandao, Luis Nani ve Josef de Souza'yı ilk 11'de oynattı. Kalede Volkan Demirel'e şans tanıyan Pereira, savunmayı ise sakat olan Gökhan Gönül'ün yerine Hasan Ali Kaldırım, Kjaer, Bruno Alves ve Caner Erkin dörtlüsünden oluşturdu. Savunmanın önünde Mehmet Topal ile yeni transfer Souza'yı oynatan Portekizli teknik adam, sağ kanatta Nani, sol kanatta ise Moussa Sow'a şans tanıdı. Pereira, forvet arkasında Diego Ribas'a ileri uçta ise Jose Fernandao'ya forma verdi. Yeni transferlerden Van Persie'nin dışında Abdoulaye Ba ile kaleci Fabiona Ribeiro ise maça yedek kulübesinde başladı. Bursaspor'la geçen yıl UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda Chikhura Sachkhere maçında kırmızı kart gördüğü için cezalı olan yeni transfer Şener Özbayraklı da 18 kişilik kadroda yer alamadı. Fenerbahçe'nin UEFA'ya Shakhtar Donetsk maçları için bildirdiği 24 kişilik listede yer almayan yabancı futbolcular Milos Krasic ve Samuel Holmen'in dışında, listede bulunmasına rağmen kaleci Erten Ersu, Hakan Çinemre ile sakatlıkları olan Gökhan Gönül, Alper Potuk, Mehmet Topuz ile cezalı Şener Özbayraklı da ilk 18 kişilik kadroda yer almadı.

Gökhan Gönül şoku

Fenerbahçe'nin tecrübeli sağ bek oyuncusu Gökhan Gönül, sakatlığından dolayı son anda kadrodan çıkarıldı. Son antrenmanda sakatlık geçiren ve kasığında yırtık olduğu öğrenilen Gökhan Gönül, zorlu maçta takımını yalnız bırakmak zorunda kaldı. Milli futbolcunun alternatifleri Şener Özbayraklı'nın cezalı ve Mehmet Topuz'un ise sakat olması Vitor Pereira'yı değişik alternatiflere itti. Portekizli teknik adam, sağ bekte Gökhan'ın yerine sol bek oyuncusu Hasan Ali Kaldırım'a şans verdi.

Pereira, Sow ve Fernandao'dan vazgeçmedi

Teknik direktör Pereira, hazırlık maçlarının golcü isimleri Sow ve Fernandao'dan vazgeçmedi. Tam hazır olmayan Van Persie'yi yedek kulübesinde bekleten Pereira, sezon öncesi hazırlık maçlarında 7 gol atan Sow ile 5 gol kaydeden Fernandao'yu Shakhtar Donetsk maçında ilk 11'de gol silahı olarak kullandı.

Taraftarlar stadın büyük bölümünü doldurdu

Fenerbahçeli taraftarlar uzun bir aradan sonra Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın tamamına yakınını doldurdu. Geçen sezon maçlara fazla ilgi göstermeyen ve sadece Galatasaray derbisinde tribünlerin tamamına yakınını dolduran sarı-lacivertli taraftarlar, takımlarını Shakhtar Donetsk maçında yalnız bırakmadı. Taraftarlar maç öncesi futbolcuları ve teknik direktör Pereira'yı tribüne çağırarak moral verdi. Stadın çok az bir bölümünde boşluklar kalırken, maçı yaklaşık 45 bin sarı-lacivertli taraftar takip etti. Takımlar seremoniye çıktığı anda iki kale arkasında da üst tribünleri kaplayan Fenerbahçe bayrakları açıldı. Migros Tribünü'nde ise büyük bir "Teröre Hayır" pankartı açıldı. Yaklaşık 100 kadar Ukraynalı taraftar da kendilerine ayrılan bölümde takımlarına destek verdi.

Fenerbahçe 700 gün sonra Avrupa'da


Fenerbahçe 700 gün sonra Avrupa kupalarında maça çıktı. Sarı-lacivertliler, UEFA'dan aldığı cezanın bitmesinin ardından yaklaşık 2 yıl sonra Shakhtar Donetsk maçıyla Avrupa kupaları hasretini sonlandırdı. Son Avrupa maçını 27 Ağustos 2013'te UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turunda İngiltere'nin Arsenal takımına karşı oynayan Fenerbahçe, 700 gün sonra taraftarına Avrupa maçı heyecanı yaşattı. "Sarı Kanarya", Kadıköy'de ise son Avrupa maçını aynı turnuvada yine Arsenal'e karşı 20 Ağustos 2013'te oynamış ve 3-0 kaybetmişti. Sarı-lacivertliler, taraftarının önünde 707 gün sonra Avrupa maçında mücadele etti. Öte yandan Fenerbahçe, Shakhtar Donetsk karşısında Avrupa kupalarında iç sahadaki 95. maçını oynadı.

Pereira ilk resmi maçında

Fenerbahçe'ni yeni teknik direktörü Pereira, sarı-lacivertli takımın başında ilk kez resmi maça çıktı. Sezon öncesi hazırlıklarında 8 maçta 7 galibiyet elde eden Pereira'nın Fenerbahçe'si, ilk resmi sınavını Shakhtar Donetsk karşısında verdi. Vitor Pereira ayrıca, Avrupa kupalarında teknik direktör olarak 20. maçına çıktı. Daha önce Portekiz'in Porto takımıyla 1 UEFA Süper Kupa, 14 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2 UEFA Avrupa Ligi maçına çıkan Pereira, Olympiakos'la ise 2 UEFA Avrupa Ligi maçı oynamıştı. Portekizli teknik adam kariyerinde Avrupa kupalarında ilk kez ön eleme turu maçına Fenerbahçe'nin başında Shakhtar Donetsk'e karşı çıktı.

Shakhtar Donetsk'te Kucher cezalı

Ukrayna temsilcisinde tecrübeli savunma oyuncusu Olexandr Kucher, Fenerbahçe karşısında ilk maçta cezalı olduğu için oynayamadı. Geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi 2. turunda Shakhtar Donetsk'in Almanya'nın Bayern Münih takımına deplasmanda 7-0 yenildiği maçın 3. dakikasında kırmızı kart gören Ukraynalı stoper, cezası nedeniyle Kadıköy'de forma giyemedi. Teknik direktör Mircea Lucescu, Ukrayna Premier Ligi'nde son hafta oynadıkları maçın ilk 11'inden iki değişiklikle takımını sahaya sürdü. Lucescu, Bonfim ve Kobin'in yerlerine Srna ile Stepanenko'yu ilk 11'e aldı.

Lucescu'nun 11 yıl sonra Fenerbahçe'ye karşı ilk resmi maçı

Shakhtar Donetsk Teknik Driektörü Mircea Lucescu, 11 yıl aradan sonra Fenerbahçe'nin karşısına resmi bir maçta çıktı. Tecrübeli teknik adam, en son Beşiktaş'ı çalıştırırken 25 Nisan 2004'te Fenerbahçe'yle karşılaştı. Bu karşılaşmayı Fenerbahçe, deplasmanda 3-1 kazanmıştı. Lucescu, Shakhtar Donetsk'in başında hazırlık maçı için 3 kez Kadıköy'e gelmişti. Bu maçlardan ilki 2007 yılında 1-1 biterken, 2008'de Fenerbahçe, Lucescu'nun öğrencilerini 2-1 yenmişti. İki takım arasında Kadıköy'de 21 Temmuz 2011'de oynanan hazırlık maçı ise Fenerbahçeli taraftarların neden olduğu olaylar nedeniyle ilk yarıda iptal edilmişti. Öte yandan Shakhtar Donetsk, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda 2009 yılında UEFA Kupası'nı kazandıktan sonra ilk kez Kadıköy'de resmi bir maça çıktı.

Ukrayna ekibinin yöneticilerine yemek verildi

Fenerbahçe Kulübü, Shakhtar Donetsk Kulübü'nün yöneticilerine Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde yemek verdi. Öğle saatlerinde gerçekleşen yemeğe Fenerbahçe Sportif Direktörü Giuliano Terraneo, Futbol AŞ Genel Müdürü Engin Dumanlı, Fenerbahçe Spor Ürünleri Satış ve Pazarlama Müdürü Tezcan Şaylı'nın katıldı. Shakhtar Donetsk cephesinden ise kulübün Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Sergiy Palkin ve genel sekreter Aleksandr Cherkasov'la kulübün bazı yöneticileri yemekte yer aldı. Yemeğe, karşılaşmanın UEFA temsilcileri de katıldı.

Yorum Gönder