FLAŞ HABER

FIFA, Türkiye’nin 60 yıl önceki dramını hatırlattı

16 Nisan 2014 Çarşamba 20:28

FIFA, Türkiye’nin 60 yıl önceki dramını hatırlattı... Bu sezon Brezilya’da gerçekleşecek Dünya Kupası’na 57 gün kala FIFA resmi sitesinde 1954 yılında Türk Milli Takımı’nın yaşadığı talihsizliği sayfasına taşıdı.

FIFA, Türkiye’nin 60 yıl önceki dramını hatırlattı
İsviçre’de gerçekleşecek 1954 Dünya kupasına kayılmak için 57 eleme maçı yapılmış ve Şampiyona ‘ya katılacak takımlar belirlenmek üzereydi. Ev sahibi ekip ve bir önceki şampiyon takım Uruguay’ın direkt katılacağı Şampiyona’da 14 takımdan 13 belirlenmişti. Son takımı ise İspanya ile Türkiye arasında oynanacak eleme maçı belirleyecekti. O eleme Türk Milli takımı adına tarihe geçen dramatik bir sonla biten eleme olmuştu. Ilık bir Roma akşamında Ay Yıldızlıların kaderini 14 yaşındaki bir çocuk belirlemişti.

Olay aslında önce Türkiye’de ardında İspanya’da başladı. Türkiye’de oynan ilk maçı Ay yıldızlı ekip 1-0 alarak büyük bir sevinç yaşamış, fakat İspanya’daki rövanşta Boğalar işi sıkı tutarak 4-1lik bir sonuçla durumu eşitledi. Eşitledi, çünkü o dönemde gol averajı yoktu sadece puan ve galibiyetlere bakılıyordu. Her iki takımında birer galibiyeti olmuştu ve son maçın İtalya’da oynanmasına karar verildi. Roma’da sahaya çıkan her iki takım da zorlu bir mücadeleye girişti.

Önce İspanya 1-0 öne geçti, ardından Ay Yıldızlılar bastırarak iki gol birden buldu ve durumu 2-1 üstünlüğe taşıdı, fakat pes etmeyen Boğalar’da Adrian Escudero beraberlik golü buldu ve maçı uzatmalara taşıdı. Uzatmalarda başka gol olmayınca karşılaşama 2-2′lik skorla sona erdi.

O dönemde penaltı atışları olmadığından iş kuraya kalmıştı. Hemen stat çalışanlarından birinin 14 yaşındaki oğlu çağrıldı. Luigi Franco Gemma adlı bu genç delikanlının ellerindeydi artık her iki ülkenin kaderi ve bu genç eller Türkiye’yi torbadan çekti. Maalesef çekilen takım evine turbada kalan takım İsviçre’ye gidecekti….

Yorum Gönder