FLAŞ HABER

İşte Ömer Üründül'ün final tahmini!

28 Haziran 2014 Cumartesi 15:46

Ömer Üründül'ün final tahmini! Popüler yorumcu Ömer Üründül, Brezilya Dünya Kupası'na ait değerlendirmelerini futbolseverlerle paylaştı.

İşte Ömer Üründül'ün final tahmini!
Ünlü yorumcu Ömer Üründül, Dünya Kupası'ndaki son durumu Sabah gazetesine değerlendirdi.

O söyleşi şu şekilde:

"Cüneyt Çakır, Brezilya-Meksika maçından sonra herkes tarafından çok methedildi. Hatta Şenes Erzik ve Blatter ile ettiğimiz sohbette Blatter o maçı mükemmel yönettiğini söyledi. Cezayir-Rusya maçını da son derece başarılı yönetti. Tabii bu bir ekip işi, Çakır'ın yardımcıları da o kadar başarılılar ki Çakır'ın işini kolaylaştırıyorlar. Bundan sonra da çok önemli bir maça atanacağına eminim."

- Başından beri Brezilya'da kupayı takip ediyorsunuz. Son yılların en fazla gol atılan turnuvalarından biri oluyor. Bu durumu nasıl yorumluyorsunuz?

"Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi takımların genelde kontrol futbolundan uzaklaşarak oynamaları. Havanın sıcak olmasına rağmen maçlar tempolu geçti. Bilhassa favori olmayan takımların Dünya Kupası'nı düşünerek kendilerini çok iyi hazırlamaları ve tempolu futbol oynamaları doğal olarak daha kontrollü oynamak isteyen rakiplerini de harekete geçirdi. Bu yüzden maçlar hem yüksek tempoyla hem de tahminlerin üstünde gollü geçiyor. Gol sayısını yükselten bir etken de bazı güçlü takımların fizik olarak sezon içindeki ağır tahribattan dolayı fizik olarak çok düşük kalmaları. Örneğin az gol yemesine alıştığımız İspanya iki maçta 7 gol yedi. "

- Brezilya 2014 çok geniş bir coğrafyada oynanıyor. 12 farklı şehirdeki karşılaşmaları takip etmek de taraftarlar açısından çok zor olsa gerek. Sizce 12 şehirde düzenlenmesi planlama hatasından mı kaynaklanıyor?


"Çok şehirde oynamak önemli olmayabilir. Ancak bırakın aynı şehirdeki maçlara gitmeyi başka şehirlerdeki maçlara gitmek için uçak bileti dahi bulamıyorsunuz. Kara yolları hem çok uzun hem de yetersiz. Tren de yok. Uçakla bile Rio'dan 4.5 saatte gidilen şehirlerde maçlar oynanıyor. En güneydeki şehirden en kuzeydeki şehre gitmek uçakla yaklaşık 6 saat. Yani İstanbul'dan Reykjavik (İzlanda) kadar. "

SUAREZ HER ŞEYİ BERBAT ETTİ

- Sizce hangi teknik adamlar daha başarılı bir turnuva performansı sergiliyor?


"Öncelikle İspanya'da Barcelona, bugüne kadarki başarılarında hiç teknik adamları ön plana çıkarmadı. Çünkü bunlar bir sistem takımı. Sistem kendiliğinden işliyor. Gördük; Del Bosque geçen turnuvada takımını şampiyon yapmıştı. Fakat burada iki maçta 7 gol yiyerek elendi. Tabi birinci sıraya Kosta Rika'nın teknik direktörü Jorge Luis Pinto'yu koyuyorum. Her şeye rağmen Deschamps ve Löw de takımlarına hakim ve şu ana kadar başarılılar. Cezayir'in başındaki Halilhodzic de başarılı. Bir de Meksika'nın antrenörü Miguel Herrera. Bu arada Uruguay da bana göre çok önemli bir iş başardı. Kosta Rika'ya yenildikten sonraki büyük moral bozukluğu ve medyalarındaki ağır eleştirilerden sonra İngiltere ve İtalya'yı yenip gruptan çıkmaları önemli bir başarıydı ama Suarez her şeyi berbat etti."

- Turnuva bitmeden 6 teknik adam görevini bıraktığını açıkladı. İran, Japonya Honduras, Fildişi, İtalya ve Bosna Hersek. Sizce bu rakam daha da artar mı?

"Artabilir de artmayabilir de. Çünkü gruptan çıkamamak başarısızlık olarak görülüyor. İkinci turda eğer iddialı bir takım değilse başarısız denemez. Ama iddialı bir takım 2. turda elenirse oralarda da böyle gelişmeler olabilir. İtalya teknik direktörü Prandelli'nin takımında Avrupa Şampiyonası ve Dünya Şampiyonası arasında o kadar büyük bir fark vardı ki onun için bence istifası doğru bir karar. "

AVRUPALILARI MAÇ TRAFİĞİ VURDU

- Kıta olarak ele aldığımızda Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri pek varlık gösteremediler. Avrupa'nın maç trafiğini anlayabiliyoruz ancak diğer kıtalardaki ülkeler neden bu kadar başarısız sonuçlar aldı?


"Diğer kıtalardaki takımların güçleri zaten belli. Kendi performanslarının üstüne çıkarak oynamaları lazımdı. Bu da olmayınca bu başarısızlık ortaya çıktı. Fakat esas sorun Avrupa takımlarında. Onlarda da daha önce belirttiğimiz gibi ağır maç trafiği nedeniyle sezon sonunda futbolcularında fiziki bir düşüş ve bıkkınlık görünüyor. Örneğin İspanya ile İtalya'nın takım halinde temposu inanılmaz düşüktü."

- Maçlarda nem oranının %70'lere ulaştığını gördük. Öğlen maçlarıyla akşam maçları arasında ciddi bir kalite farkı var mı?

"Bazı şehirlerde nem oranı çok yüksek. Bilhassa Kuzey'deki şehirlerde. Bu tabii ki oyunculara etki ediyor. Öğle sıcağında oynanan maçlar var. Bu sıcaklıklardaki maçlarda futbolcuların çok zorluk çektiklerini tribünden açıkça görülüyor."

FİNALİ BREZİLYA- ARJANTİN OYNAR

- Yarı final ve final için öngörünüz var mı? Kimi favori görüyorsunuz?


"Çok ilginç eşleşmeler var. Bence şampiyonlukta iddialı takımlar, Brezilya ve Arjantin. Maçlarını taraftarları önünde oynuyorlar ve çok büyük seyirci avantajları var. Arjantin'de Messi performansını çok yükseltti. Bunlardan sonraki iki adayım da Almanya ve Fransa. Başka bir takımın bunların arasına gireceğini sanmıyorum."

MESSİ VE ROBBEN TAKIMLARINI TAŞIYOR

- Grup maçları baz alındığında, en çok dikkat çeken takım ve oyuncu kimdir?


"Birinci olarak tartışmasız Kosta Rika. En zor grupta bir puan dahi alamayacağı tahmin edilelen Kosta Rika'nın iki galibiyet bir beraberlikle grup lideri olması son yılların en büyük sürprizlerinden bir tanesi. Yıldız futbolculardan Robben ve Messi çok iyi oynayarak takımlarını taşıyorlar. Ronaldo için aynı şeyleri söyleyemiyorum. Üstelik Portekiz Milli Takımı'nda çok fazla egoist oynuyor. Diğer parlayan isimler ise Brezilya'dan Neymar, Uruguay'dan Godin ve Meksika'nın kalecisi Ochoa. Bir de Shaqiri. Aslında Shaqiri çok iyi bir futbolcu ama maç eksiği var. Çünkü Bayern Münih'te Ribery ve Robben'in arkasında şans bulamıyor. Cezayir'in de gösterdiği performans beklenmeyen bir başarıydı. Gruptan çıkmaları da büyük bir sürpriz."

MELO DA OYNARDI AMA...

- Geniş bir kadroya sahip olan Brezilya orta sahada Melo gibi agresif oyuncu eksikliği yaşıyor mu?

"Scolari'nin takım tertibine bu açıdan bakmamak lazım. Melo eskiden bu takımın önemli bir oyuncusuydu. Scolari, Melo'nun yanında başka isimleri de kadroya almadı. Kendisine sorarsanız vereceği cevap şu: "Burası futbol ekolü bir ülke, elimde çok seçenek var ve benim tercihlerim böyle." Saygı duymak lazım."

Yorum Gönder