FLAŞ HABER

Kırkpınarda Doping ve Para kavgası

13 Ağustos 2013 Salı 14:11

Edirne Belediye Başkanı Sedefçi, "Paranın ödenmemesi durumunda yasal yollara başvururuz" dedi.

Kırkpınarda Doping ve Para kavgası
 Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek’in, Başpehlivan Ali Gürbüz’ün doping aldığının ortaya çıkmasının ardından yaptığı "Dopingli oldukları kesinleşmişse verdiğim paranın iadesi için hukuki yollara başvurabilirim" açıklamasına, "Ağanın parayı geri istemesi mümkün değil. Paranın ödenmemesi durumunda yasal yollara başvururuz" dedi.

650, 651 ve 652’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni kazanarak başpehlivan olan ve altın kemerin sürekli sahibi olmaya hak kazanan Ali Gürbüz ile birlikte 9 başpehlivan ile 2 başaltı pehlivanında doping çıkmasının yankıları sürüyor. 653’ncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağalığı ihalesini 807 bin liraya kazanan Antalyalı Eczacı Süleyman Mecek’in, "Pehlivanların dopingli oldukları kesinleşmişse verdiğim paranın iadesi için hukuki yollara başvurabilirim. Şartnameye hiç bakmadan parayı vermiştik. Biz, spora destek amacı ile bu parayı verdik. Ancak, dopingli birilerini de desteklemiş olmak istemem" açıklamasına Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi yanıt verdi. Başkan Sedefçi, şunları söyledi:

”Kırkpınar ağalığı ihale yapılarak veriliyor. Her sene kamuoyunun, seyircilerin huzurunda Kırkpınar sahasında ilan edilerek ihale yapılıyor. Açık artırmada en fazla fiyat veren kişi de Kırkpınar ağası oluyor. Bu yasal bir süreçtir. Ağalık unvanını kazanan kişi de Edirne Belediyesi’ne borç senedi imzalıyor. Bu da parayı güvence altına almak için yaptığımız bir işlem ve şu andaki son ağamız da 807 bin liraya aldı ağalığı. Paranın bir kısmını da (400 bin) ödedi. Geri kalanını da şartnamede olan sürede ödemesi gerekiyor. Yasal süresinde ödemezse takibatını yapacağız. Ağamız üzüntülü sanırım şu an. Ben de üzüntülüyüm. Hiç beklemediğimiz, istemediğimiz bir olay gündeme geldi. Edirne Belediye Başkanlığı yalnızca güreşi organize eden, güreşe para harcayan, ödülleri ve altın kemeri veren bir kuruldur. Doping tespitini Güreş Federasyonu yapmaktadır. Bu federasyonun yaptığı inceleme sonucunda ilgili kurumdan gelen resmi yazıda Ali Gürbüz’ün maalesef dopingli olduğu tespit edildi. Benim de yasal olarak yapacağım tek şey, ödülü ve kemeri geri istemektir. Ali Gürbüz çok beyefendi, kaliteli, düzgün bir insan ve iyi bir güreşçi. Doping maddesini bilmeden aldığını düşünüyorum. Bizim yapacağımız tek şey yasal boyutta ikinci pehlivanda doping çıkmazsa ödülü ona vermektir. Ağalık kurumu devam ediyor. Burada bir kişinin yaptığı olay ve hata, Kırkpınar’ın onuruna, şerefine, şanına leke düşürülemez. Şaibe karıştırılamaz, şaibe kişiye bulaşır en fazla. Kırkpınar’da şaibe var demek doğru değil. Bunu düzelmesini bekliyorum ağa kardeşimizden. Kırkpınar’da aslanlar gibi güreşler oldu. Şaibesiz güreşler yapılarak ödüller verildi. UNESCO’nun dünya kültür mirasına giren bir Kırkpınar için şaibeli demek kimseye, hele ağamıza hiç yakışmaz. Ağamız bunu sanırım heyecanla, tepkisel bir şekilde üzüntüyle söylediğini düşünüyorum. Bunu düzelteceğini umuyorum. Kırkpınar şaibesiz olarak yüz yıllar boyunca yapıldı ve yapılmaya devam edecektir. Şaibe karıştıran güreşçiler varsa, bunlar hesabı verilecektir. Bütün mesele budur. Bu da federasyonun görevidir. Ceza ne verileceğini federasyon karar verecektir.”

AĞALIĞIN İPTALİ GÜNDEME GELEBİLİR

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, ağanın parayı geri istemesinin söz konusu olmadığını anlatarak, "Ağa paranın geri kalanını ödemezse, yasal olarak bunu kendisinden istemek zorundayız. Bırakın geri iade etmeyi, biz eksik kalan kısmını normal şartnamedeki zamanda yatırmasını talep etmek zorundayız. Yatırmazsa dava açmak zorundayız. Eylül ayına kadar bitiyor süresi. Eylül ayının sonuna kadar şartname gereğince para yatırması gerekiyor. Parayı yatırmazsa ağalığın iptali gündeme gelebilir" dedi.

Başkan Sedefçi, henüz federasyondan Başpahlivan Ali Gürbüz'ün dopingili çıktığı ve ceza verildiği yönünde bir resmi yazı gelmediğini ve gelince de ödül ve altın kemerin resmi yazı ile isteneceğini sözlerine ekledi.

Fırat KESKİNKILIÇ/EDİRNE,(DHA)
DHA

Yorum Gönder