FLAŞ HABER

Türkiye Dünya Kupası için umutlandı

25 Ocak 2014 Cumartesi 15:29

Türkiye Dünya Kupası'na gidebilir... FIBA Basketbol Dünya Şampiyonası için wildcard talebinde bulunan İtalya'nın bu talebini geri çekmesi üzerine Türkiye kupaya gitmek için umutlandı.

Türkiye Dünya Kupası için umutlandı
FIBA Basketbol Dünya Şampiyonası için wildcard talebinde bulunan İtalya'nın bu talebini geri çekmesi üzerine Türkiye kupaya gitmek için umutlandı.

30 Ağustos - 14 Eylül tarihleri arasında İspanya'da düzenlenecek olan FIBA Dünya Şampiyonası'na katılacak son dört takım wildcard ile belli olacak. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı wildcard başvurusu yapan ülkelerden İtalya, başvurusunu geri çekince Türkiye'nin de şansı artmış oldu.

Türkiye 'wildcard'a yakın

Basketbol Dünya Kupası için son 4 kontenjan FIBA'nın 'wildcard' uygulamasıyla belirleniyor. Aslında son derece adaletsiz... FIBA'nın sürekli yaptığı eyyam, lobi ve finansal çıkar için getirdiği bir kural bu. Adalet hak getire...

Ama bu çarpık düzen muhtemelen 2006'dan sonra bir kere daha Türkiye'nin işine yarayacak. 2014 İspanya için sahada vize alamayan ülkelerden kimlerin 'wildcard' alacağını tahmin etmek zor değil. Brezilya ve Çin kendi bölgelerindeki ekonomik güçleri ve basketboldaki önemleriyle neredeyse garantiledi 'wildcard'ı. Kalan iki kontenjan için Avrupa'dan 5 aday öne çıktı: Yunanistan, Türkiye, Rusya, Almanya ve İtalya. Dün İtalya isyan ederek bu maddi beklentiler ve lobicilik bize göre dağil diyerek 'wildcard' talebini geri çekti. Keza Almanya da açıktan bağış ve lobi gibi faaliyetlere pek giremiyor. Geriye Yunanistan, Türkiye ve Rusya kalacak. Yunanistan neredeyse garanti gibi. Rusya'nın ekonomik gücü var. Hatta 1 milyon Euro bağışlamayı planladıklarını açıklamışlardı ama Türkiye'nin FIBA nezdinde lobisi daha sağlam. Yunanistan ile birlikte Ay-yıldızlılar'ın İspanya bileti alma olasılığı Rusya'dan daha yüksek.

İtalya Milli Takım Koçu Simone Pianigiani, "Sahada yendiğimiz takımlar Dünya Kupası'na gidecek, biz değil" dedi. Gerçekten de İtalya 2013 Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye'yi de Yunanistan'ı da Rusya'yı da yenmişti. Ama FIBA'nın adaleti başka türlü işliyor. Türkiye bugün bundan yararlanacak belki ama bu düzene, daha doğrusu keyfiliğe prensip olarak karşı çıkmak lazım.

Yorum Gönder