FLAŞ HABER

Almanya 10 milyon $ fark attı

15 Temmuz 2014 Salı 15:00

Almanya'nın şampiyonluğuyla sona eren Dünya Kupası'na katılan takımlar 576 milyon doları evine götürdü.

Almanya 10 milyon $ fark attı
Dünya Kupası'nı dördüncü kez müzesine götürmeyi başaran Almanya, Brezilya'dan sadece altın kupayı değil, yüklüce bir parayı da evine götürdü. Finalde karşı karşıya gelen dünya futbolunun iki efsane takımı Almanya ve Arjantin, Uluslararası Futbol Federasyonu'nun (FIFA) dağıttığı 'küçük' ödül için de kıyasıya mücadele etti. Sonunda bu kupa için 2000'den bu yana altyapı ve sistem yatırımı yapan Almanya, bir yandan futbol aleminin en büyük ödülü olan Dünya Kupası'nı havaya kaldırırken, diğer yandan 35 milyon dolarlık ödülü de kasasına aktardı. FIFA binlerce taraftarını Maracana Stadyumu'nda göz yaşlarına boğan Arjantin'e ise 25 milyon dolarlık 'teselli' ödülü verdi. 
 
 
TOPLAM 576 MİLYON DOLAR 
 
 
Brezilya'daki Dünya Kupası'na katılan 32 takıma toplam 576 milyon dolarlık ödeme ayrılmıştı. Kupada üçüncülüğü alan Hollanda bu paradan 20 milyon dolar alırken, büyük hayal kırıklığı yaratarak dördüncü olan ev sahibi Brezilya'nın aldığı rakam ise 18 milyon dolarda kaldı. 2010 Dünya Kupası'nın şampiyonu olan İspanya'nın ödülü 30 milyon dolar olmuştu. Böylece Almanya tarihin en çok kazanan şampiyonu unvanını da ele geçirmeyi başardı. 
 
 
KUPADA DÜDÜK İKİ SEZONA BEDEL
 
 
Dünya Kupası'nda düdük çalan Cüneyt Çakır'ın görev yaptığı üç maçta elde ettiği kazanç, Türkiye'de iki sezonda kazandığının yüzde 77'sine denk geliyor. Türkiye'nin 40 yıl aradan sonra Dünya Kupası'nda görev yapan ilk hakemi olan Çakır, hem başarılı performansıyla takdir topladı hem de kazancıyla Türkiye'de bir sezonda elde ettiği geliri katladı. Çakır, Brezilya'da çaldığı düdük için 50 bin dolarlık primi cebine koydu. Başarılı hakem Türkiye'de iki sezonda çıktığı 43 maç karşılığında ise Türkiye Futbol Federasyonu'ndan 135 bin TL'lik gelir elde etmişti. Çakır'ın orta hakem olarak 2013-2014 geliri ise 75 bin 600 TL'de kaldı.
 
 
BREZİLYA'DA KUPAYI SPONSOR KALDIRDI
 
Brezilya'nın ev sahipliğinde yapılan 2014 Dünya Kupası, sadece futbol camiasının değil, sponsor markaların da şov yaptığı bir arena oldu. Takımlar yeşil sahada, markalar da futbolcuların göğüslerinden panolara kadar outdoor pazarlamanın girebildiği bütün mecralarda kıyasıya mücadele etti. 12 Haziran-13 Temmuz arasında oynanan ve yaklaşık 1 milyar kişi tarafından izlenen kupanın ana sponsorları Adidas ve Nike'ı ekonomistler yakın markaja aldı. Final karşılaşmasında hem Arjantin hem de Almanya'nın sponsoru olan Adidas birçok otoriteye göre kupanın pazarlama şampiyonu oldu. Ancak bu iki markanın futboldan elde ettiği ciroya bakıldığında, bu işin kaybedeni yok gibi görünüyor. Nike'ın futboldan elde ettiği yıllık gelir 2.3 milyar dolarken, Adidas'ta bu rakam 2.7 milyarı buluyor. Aradaki 400 milyon dolarlık fark Adidas lehine görünse de ekonomistler yatırımcıları uyarıyor. Çünkü Nike bu noktalara Adidas'ın futbola ayırdığı sürenin üçte biri kadar yatırım yaparak ulaştı. Markalar sadece takımlara değil, futbolculara da sponsor oluyor. Örneğin Adidas'ın Almanya Milli Takımı'nda oynayan Türk oyuncu Mesut Özil'e krampon sponsorluğu için ödediği para yıllık 4.9 milyon dolar.
 
 
KUPANIN'EN'LERİ
 
 
En çok katılan ülke: Brezilya (19 kez)
En çok final oynayanlar: Almanya, Brezilya (7 kez)
Finalde en çok kaybeden: Almanya (4 kez)
Final oynayıp hiç kazanamayan: Hollanda (3 kez)
En çok maç yapan: Almanya (99 karşılaşma)
En az maç yapan: Endonezya (1 kez)
En çok gol atan: Brezilya (210 gol)
En çok gol yiyen: Almanya (117 gol)
En fazla maçta forma giyen futbolcu:
Lothar Matthaus-Almanya (25 maç)
En çok şampiyonluk yaşayan futbolcu:
Pele-Brezilya (3 kez)
Bir maçta en çok faul yapılan futbolcu:
Diego Maradona-Arjantin (23 kez)
En çok şampiyon olan teknik direktör:
Vittorio Pozzo-İtalya (2 kez)

Yorum Gönder